Puzzelpagina

Van jongs af aan heb het leuk gevonden om puzzels te maken en puzzels op te lossen. Het is een leuke manier om nieuwe dingen te leren. Vandaar deze puzzelpagina met puzzels bij de verschillende vakken waarin ik bijles geef. De antwoorden staan onder de puzzel.

puzzel 3

Onderwerp: koolstofdioxide

Scheikunde

Om koolstofdioxide aan te tonen, kun je helder kalkwater gebruiken. Als helder kalkwater in contact komt met koolstofdioxide, dan wordt het troebel. Welke stof is er dan ontstaan?

Wiskunde/Rekenen

Voor de reactie van kalkwater met koolstofdioxide wordt een bekerglas gebruikt met een diameter van 7 cm. en een hoogte van 9,5 cm. Hoe groot is de inhoud van dit bekerglas, en hoe heb je dit berekend?

Natuurkunde

Wat voor soort stof is Calcium (=kalk)?  A  een niet-metaal  B  een edel metaal  C  een onedel metaal

Biologie 

Als je de ingeademde lucht door kalkwater leidt, blijft het helder. Als je uitademt door kalkwater wordt het kalkwater troebel. Hoeveel koolstofdioxide zit er onder normale omstandigheden in ingeademde lucht en hoeveel in uitgeademde lucht?

antwoorden:

Sk. Er is een neerslag van calciumcarbonaat ontstaan. Wi. Diameter 7 geeft straal 3,5. Inhoud cilinder is straal2. π . hoogte = 365,6 cm3 =  365 ml.   Na. Antwoord C  Bi. Ingeademde lucht bevat 0,04 % koolstofdioxide (te weinig om kalkwater troebel te maken) en uitgeademde lucht 4 % koolstofdioxide.

puzzel 2

Onderwerp: Temperatuur

Scheikunde

Onderbouw: Welke fase-overgang vindt er plaats bij het koken?

Bovenbouw: Welk alkaan heeft een hoger kookpunt, propaan of hexaan? Wat is de reden?

Wiskunde/Rekenen

In ons land geven we de temperatuur aan in oC. In de V.S. wordt de temperatuur weergegeven in Fahrenheit. Ook in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales) wordt de Fahrenheit wel gebruikt als eenheid van temperatuur. Je kunt het omrekenen met de formule. Met T wordt temperatuur bedoeld.    T Celsius= (T Fahrenheit-32) x 5/9

Als het buiten 60 graden Fahrenheit is, hoe hoog is de temperatuur dan in Celsius?

Natuurkunde

In de wetenschap wordt de eenheid Kelvin (K) gebruikt voor de temperatuur. 0 Kelvin is de laagste temperatuur, die in een laboratorium gemeten is. Hoeveel o C  is 0 Kelvin?

Biologie  

Antarctica is het koudste continent op aarde. De laagste temperatuur, die hier bij de grond gemeten is, was 93 graden onder nul. Wat is de laagste temperatuur, die in Nederland ooit gemeten is?

Antwoorden: Koken is de fase-overgang van vloeistof naar gas, hexaan heeft grotere moleculen en daardoor sterkere van der Waalsbindingen die moeilijker te verbreken zijn, 60 graden Fahrenheit is 15,6 oC, 0 Kelvin is -273 oC, laagste temperatuur in Nederland: 27,4 graden onder nul gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk.

puzzel 1

Onderwerp: Kwik en je gebit.

Scheikunde

Het symbool voor kwik is: K, Kw, Au, Ag of Hg.              Welke is juist?

In welke fase verkeert kwik bij kamertemperatuur: vast, vloeibaar of gas?

Wiskunde/Rekenen 

Een melkgebit heeft 20 tanden en kiezen: 10 in de bovenkaak en 10 in de onderkaak. In een volwassengebit komen er per kaakhelft 2 kiezen bij en soms ook nog een derde, de verstandskies. Hoeveel gebitselementen (= tanden en kiezen) heeft een volwassen persoon met slechts twee verstandskiezen.

Natuurkunde  

Een kwikthermometer maakt gebruik van de uitzetting van kwik bij hogere temperaturen. Naarmate het kwik meer uitgezet is, geeft de thermometer een hogere temperatuur aan in o Celsius. Als je zelf een thermometer zou maken, wat is er dan nodig om te zorgen, dat deze de juiste temperatuur aanwijst? Het antwoord is een werkwoord van vier letters.

Biologie  

Tegenwoordig brengt mijn tandarts witte vullingen aan, die bestaan uit een soort tweecomponentenlijm, een composiet. De oude grijze vullingen met een mengsel met kwik erin zijn inmiddels vervangen. Kwik is een giftige stof, die schade kan veroorzaken in je lichaam en er daarom niet in thuishoort. Een ander nadeel is, dat er bij vullingen met kwik eerst een groter gaatje geboord moet worden voor de hechting.  Hoe heet het grijze materiaal in een vulling, dat kwik bevat?

antwoorden: 1. Hg, vloeibaar 2. 30 gebitselementen  3. ijken  4. amalgaam

Chat openen
1
Info nodig?
Hallo, kunnen we u helpen?